Tady je moje tajemství. Je jednoduché. Správně vidíme jedině srdcem: to nejdůležitější je očím neviditelné. (Malý princ).

Variace na černohorský kačamak (polenta)

21. listopadu 2016 v 9:03 | ep |  Jídlo, recepty
Je rychlý, dobrý a pokud děláte jako přílohu šťouchané brambory pořád dokola, zkuste něco jiného. Jedná se o tradiční jídlo Srbska, Bosny, Bulharska, Černé Hory, severní Itálie. Je velmi zdravé a pokud použijete kukuřičnou mouku je bez glutenu, obsahuje minerály a vitamíny a je dobré i na hubnutí a trávicí systém.
Co budeme potřebovat
Brambory
Mouku hrubou nebo kukuřičnou
Tvaroh nebo měkký sýr
Tvrdý sýr
Máslo
Trochu živočišného tuku: husí sádlo, vepřové sádlo nebo slanina
Příprava
Dáme vařit brambory (můžeme je překrojit), když se začne vařit voda, dáme nahoru do vody lžíce mouky (poměr brambory a mouka 2:1, ale pokud se nám nechce vážit ať jen plavou hrudky mouky na bramborách a přiměřeně) a když se vytvoří hrudky, uděláme do nich dírku. Na másle rozpustíme tvaroh nebo nějaký měkký sýr a můžeme přidat trochu sádla nebo slaniny. Brambory ocedíme, přidáme rozpuštěný tvaroh a rozmačkáme na kaši. Na závěr přidáme pokrájený tvrdý sýr, který necháme lehce rozpustit. Ochutnáme a pokud je potřeba přisolíme. Na kaši je dobré dát nějaký zelený salát. Dala jsem rukolu s balkánským sýrem a kapkou olivového oleje.
Vůbec jsem tomu jídlu nevěřila a překvapilo mě, jak je dobré a jak se chuti propojily. Netrvá to dlouho, doporučuji vyzkoušet. Dá se jíst samostatně nebo jako příloha.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama